2018: het jaar dat TV verslagen wordt door OTT

Jesse TolBy Jesse Tol
  • Published on February 13, 2018

80% van het internetverkeer zal in 2019 uit video bestaan. Hoewel we nog niet zover zijn, komen we aardig in de buurt. Inmiddels bestaat al 73% van het internetverkeer uit video. De laatste voorspelling is dat video 82% van het internetverkeer zal opmaken in 2021.

De oplettende online media consument heeft dat al voorbij zien komen in zijn dagelijkse Facebook, Twitter en zelfs LinkedIn updates. Zelfs een site als Reddit ziet een enorme boost van activiteit op de zogeheten ‘subreddits’ van mensen die anders nooit content deelden. Video, en als onderdeel daarvan live video, is cruciaal voor bedrijven die content creëren of content creatie van gebruikers faciliteren. Het is voor deze creatieve partijen en dan met name de ‘traditionele mediabedrijven’ van levensbelang om de OTT revolutie (Over-The-Top), ofwel het direct distribueren van content naar de consument, te omarmen.

Deze trend is iets wat Ubideo al jaren haar klanten aanbiedt en waar één van de pijlers van onze toegevoegde waarde ligt. Deze trend verschaft namelijk toegang tot klantendata. De meeste van onze klanten hebben een verdienmodel dat is gebaseerd op advertenties of abonnees. Als onze klanten hun lezers of kijkers waardevolle advertenties willen tonen, is toegang tot gepersonaliseerde klantinformatie essentieel. Ubideo biedt nieuws- en mediaorganisaties toegang tot deze data en hun adverteerders.

Van TV naar OTT

Steeds meer OTT partijen bieden deze statistieken; een oplossing die niet te vroeg kan komen voor veel nieuws- en mediaorganisaties en hun adverteerders. Ten eerste, omdat reclame op TV aan kracht inboet. Reclame op TV is een advertentiemethode uit de pre-internet tijdperk toen het idee over gepersonaliseerde advertenties nog niet bestond en TV nog in hoge getallen geconsumeerd werd. In 2017 keken 95 % van de ‘digitieners’, 91 % van de millenials en 74 % van generatie X films, video of TV via internet. Zelfs bij babyboomers consumeerde meer dan de helft media via internet.

Naast de overstap van de consument naar online is er nog een ander belangrijke reden voor nieuws- en mediaorganisaties om voor OTT oplossingen te kiezen: de bijna absolute dominantie van de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Tencent. In een eerder blogpost gingen we in op ‘het gebrek aan integrale visie’, die mediamagnaat John de Mol het nieuwe kabinet Rutte verweet. De Mol: ‘Ik kan me er groen en geel aan ergeren.’ Juist OTT diensten maken het mogelijk om buiten deze grote partijen om waarde te leveren en zullen het tij keren voor media partijen. ‘We moet ons niet ‘de Hollandse kaas van het brood laten eten’, aldus de Mol.

De medialandschap digitaliseert

Er is meer goed nieuws voor partijen die de weg naar online video hebben gevonden. Nieuwe mediavormen zoals virtual en augmented reality. Deze zijn door Snapchat en soortgenoten inmiddels al verworden tot een inherent deel van de internetcultuur. De investering van Talpa Netwerk in het één jaar oude bedrijf van onder Winston Gerschtanowitz, DFFRNT Media, past in deze trend. Volgens Gerschtanowitz speelt De Mol “extreem goed” in op het veranderende en digitaliserende medialandschap. Gerschtanowitz: “Hij ziet als geen ander dat als je het spel met adverteerders wilt blijven spelen, je dat via verschillende platforms moet doen.

DFFRNT Media focust met name op het maken van content creatie, AR, VR en de laatste adtech oplossingen samenbrengen voor betere engagement cijfers. Augmented reality zal dit jaar zijn intrede doen in advertenties, waardoor het voor content creators en adverteerders makkelijker wordt om advertenties aan te bieden die niet prominent en vervelend zijn, maar juist de engagement en daarmee de ROI op investering in video vergroten.

Op 2018!

Did you find this post useful? Share with